sobota, 8 lutego 2014

mini pączki bananowe

Łakocie dla amatorów bananów, ich smak jest tutaj wyczuwalny na pierwszym miejscu. Puszyste i błyskawiczne, porcja na około 14 - 16 sztuk.


przepis z moimi zmianami stąd


  • 250 gramów pulpy bananowej (około 2,5 średnich bananów)
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną lub ryżową)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki cukru (możemy użyć brązowego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżki spirytusu lub octu
  • cukier puder do posypania



Zmiksowane owoce ucieramy z solą, jajem, cukrami, mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia do dokładnego połączenia składników.
Na rozgrzany olej kładziemy porcje ciasta z 1 łyżki stołowej, smażymy na złoto z obu stron. Aby ciasto lepiej odchodziło od łyżki, możemy ją zmoczyć w miseczce z olejem.
Odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem, smacznego.



2 komentarze:

  1. Pięknie się prezentują. Przepis fantastyczny, bo szybko można takie cudeńka usmażyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj robiłam pączusie z tego przepisu. Wyszły super i znikły momentalnie.
    W środku bardzo wilgotne. Napewno jeszcze wrócę do tego przepisu :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)