wtorek, 15 października 2013

naleśniki z drobiowym farszem

Danie w stylu ekonomia na talerzu, możemy jako dodatki do farszu dodać to, co aktualnie mamy w lodówce lub zamrażarce, np ja dałam paprykę, możemy dać ugotowane al dente dowolne warzywka, boczek, suszone grzybki itd, zalewa zapewnia farszowi delikatność, wilgotność, zwłaszcza, kiedy użyjemy np. filetów drobiowych czyli chudego mięska, ja dałam do naleśników ugotowane udka, przez co powstały mi dwa produkty, bo z esencjonalnego wywaru na jutro ugotuję jakąś sympatyczną zupkę :)  
Danie podałam razem z surówką z czerwonej kapusty
Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj.





  • naleśniki 6 sztuk
  • farsz:
  • około 300 - 350 gram mięsa drobiowego (może być pieczone, gotowane)
  • 0,5 strąka papryki (akurat miałam w lodówce)
  • 1 duża lub dwie cebule
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 150 gram pieczarek
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • zalewa:
  • 0,5 szklanki śmietanki słodkiej 18 lub 12%
  • 1 jajo
  • sól, pieprz, ostra lub słodka papryka
  • 100 gram grubo startego sera żółtego



Mięsko zmielić w maszynce lub drobniutko posiekać.

Paprykę przesmażyć krótko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (opcjonalnie), zdjąć na talerz (bez tłuszczu). Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone na małe kawałki pieczarki, pod koniec dorzucić posiekaną cebulę, smażyć razem do zeszklenia cebuli. Do pieczarek i cebuli na patelnię wrzucić mięsko i paprykę, doprawić, przesmażyć do utraty wilgotności (około 5 minut).


Naleśniki posmarować naszym farszem, zwinąć w ruloniki, poukładać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Śmietankę wymieszać dokładnie z jajem, doprawić. Zwinięte naleśniki zalać zalewą, zapiekać w pierniku nagrzanym do 100 stopni do rozpuszczenia sera i ścięcia się zalewy. (około 20 minut).







8 komentarzy:

  1. apetyczne i można wcześniej przygotować, a to wielki plus :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lauro, bardzo dziękuję i wzajemnie :))
    Michalino, racja, ja własnie tak zrobiłam, czyli mięsko ugotowałam wczoraj :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lauro skąd mam wziąć przepis na nalesniki hmmmm ? tytuł że "naleśniki z drobiowym farszem" ale nie ma przepisu na naleśniki ołłłłłłłłłłł ;ooooooo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już spieszę z linkiem, przepis tutaj:
      http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/ciasto-nalesnikowe.html

      Usuń
    2. czytaj, czytaj i czytaj

      Usuń
  4. Moja babcia też zawsze tak robiła! Smakują genialnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)